На 22-ри юни имахме забележителен ден. Успяхме да организираме първия ни безплатен уъркшоп за момичетата в програмирането. Даже не един, а два. (Поради големия интерес, решихме да имаме още една група за 7 часа). 

Резултатите:

  • Имахме 17 участника, един от тях беше момче, който взе участие със своята по-малка сестра. Всички момиченца бяха на възраст между 7 и 10 години и успешно изпълниха задачата и създадоха интерактивна анимация с помощта на Scratch за по-малко от 60 минути. Като резултат бяха наградени със сертификат за участието.

  • Около 20 родители участваха в отворената дискусия (докато момиченцата програмираха, основателят на “Girls in Coding” Анна Радуловски осъществи отворена дискусия с родителите на децата за момичетата в програмирането, как да вдъхновим момичетата да направят първи стъпки в програмирането и за неравенството между мъжете и жените в технологиите).

  • Стаята бе изпълнена с ентусиазъм и позитивни емоции. Какво би могло да бъде по-добро от това да видите щастие в очите на децата?

Нашият учител, Мария Тотова, която е и отдаден програмист, сподели своите впечатления от събитието:

“За мен беше голямо удоволствие да работя с тези умни деца! Те бяха невероятно ентусиазирани, изключително съсредоточени и успяха да научат с лекота нещата, които им показах. Най-хубавото от всичко, обаче, бяха усмивките им в края на урока и силното им желание да продължат и занапред да се занимават с програмиране.”

P.S. Голямо благодаря на 3HUB за домакинството и осигуряването на ресурси, напитки и закуска. Специални благодарности на Иво Радуловски и Марина Савйовска.

Следващи стъпки:

Стъпка 1: Скъпи родители, надяваме се, че вашите деца се забавляваха на уъркшопа. Вашето мнение е важно за нас. Споделете своите очаквания и впечатления от уъркошпа. Отнема по-малко от 2 минути да попълните нашата анкета

Стъпка 2: Coding Girls ще организира кратък курс за момиченца. За повече информация, харесайте нашата фейсбук страничка и се информирайте за новостите, които публикуваме там. Можете да ни последвате и в Twitter.

Стъпка 3: Желаете ли да дадете възможност на момичетата в технологиите? Най-добрия начин да направите това е да отворите Coding Girls Club.Всичко от което имате нужда е място, компютри и Wifi. Свържете се с нас, за да научите повече.

P.S. Като споделите тази статия, вие помагате на децата ни да се придвижат една стъпка по-близо до изравняването на половете в областта на технологиите. Благодарим за вашата съпричастност!

IT
Anna Radulovski's picture
Anna Radulovski
0 Comments
Mon, 06/26/2017 - 10:08